New Era Productions bedient neonazi’s

Posted on 09 april 2013

Bijna tien jaar geleden oordeelde de Haagse rechtbank in hoger beroep dat Jasper Velzel zich schuldig heeft gemaakt aan verspreiding en verkoop van racistische en neonazistische cd’s via zijn toenmalige label Berzerker Records. In die tien jaar heeft Velzel niet stilgezeten met zijn handel. Sinds enkele jaren runt hij het Metal-label New Era Productions (NEP). Een label waarover de afgelopen jaren regelmatig in de Alert! is gepubliceerd. Maar niet alleen het label kreeg aandacht, ook enkele bands, die in de catalogus van NEP staan, passeerden de revue.

“United in a sign of salvation, I raise the emblem of Aryan empire. As the successor of the SS, I’ll fulfill the will of my Fuhrer. The strife for our victory. My life for our leader”,
aldus enkele tekstregels uit het nummer ‘A strife…A victory’ van de Franse neonazistische Black Metal-band Kristallnacht. Het nummer eindigt met de kreet ‘Sieg Heil!’. Voorheen verkocht Jasper Velzel enkele albums van de band via zijn ter ziele gegane label Berzerker Records, maar de band is met een overzichtswerk ook te bestellen via zijn nieuwe label New Era Productions (NEP). Alleen ziet Velzel de bui voor vervolging al hangen, want listig probeert hij de openlijke verkoop van het Kristallnacht-album ‘Blooddrenched Memorial 1994-2002’ te verdoezelen. Hij omschrijft de band in zijn lijst als “Warspirit – blooddrenched memorial 1994-2002 cd, Great and final compilation with all releases of this KoNtroversial French horde!”, waarbij de grootgemaakte letters ‘K’ en ‘N’ verwijzen naar Kristallnacht.

 

Mijlpaal

Naast Kristallnacht, verkoopt Velzel ook de in Duitsland verboden cd ‘Asgardsrei’ van Absurd. In 1999 ontvangt het landelijk secretariaat van de Antifascistische Aktie een aankondigingsflyer van het album, waarop vermeld staat: ”True Aryan Spirit, this album is a real iron fist in every jewish face!!!” Het album zou eerst via Berzerker Records worden uitgegeven, maar dit gaat later toch niet door in verband met de rechten van een Pools label. ‘Asgardsrei’ wordt binnen de neonazistische Black Metal-scene als een mijlpaal gezien. In het infoboekje staan diverse afbeeldingen die refereren aan het nazitijdperk, evenals een citaat van Baldur von Schirach, de leider van de Hitler Jugend. In het bandlogo op de cd is een hakenkruis verwerkt. Ook op de heruitgegeven versie staan diverse hakenkruisen en verwijzingen naar het Derde Rijk, evenals uitspraken van onder andere Alfred Rosenberg, de partij-ideoloog van de NSDAP. New Era Productions verkoopt zowel de oude als de nieuwe cd-versie.

 

Jodenhaat

Inlay Wolfnacht – Heidentum + Night of the Werewolf

In het nummer ‘On the hook’, op de cd ‘Dawn of a new era’ van de neonazistische Black Metal-band Selbstmord, zingt de band over een goed hotel voor joden: het abattoir. “Heb je enigszins geleden, jij joodse schurk. Is het fijn om tussen het varkensvlees te hangen? Zonen van David, een dodelijke epidemie ten koste van de wereld. Er zijn nog steeds lege haken in de koelcel. Het is het enige hotel op Poolse bodem, waar jij vriendelijk wordt ontvangen”. Meer antisemitisme is te vinden op de cd ‘Toten fur W.O.T.A.N.’ van de Griekse neonaziband Wolfnacht. Het nummer ‘Die Juden sind unser Unglück’ start met een stukje propaganda. “De joden zijn mensen zonder boeren en arbeiders onder hen. Het is een ras van parasieten. Achtung Juden!” “We’re done with six million filthy lies. Jereusalem will burn. The swastika arises. The holocaust will come, but this time it will be real….. The concentration camps are open again, Auschwitz awaits so enter the train”. Beide cd’s worden tot begin december 2012 door New Era Productions ter verkoop aangeboden.

 

Blitzkrieg

Ad Hominem in jongerencentrum Pazzop te Bladel, 17 april 2004

“Auschwitz rules, Auschwitz rules, Auschwitz rules”, scandeert het publiek in jongerencentrum Pazzop te Bladel op zaterdag 17 april 2004. De organisatie van die avond lag in handen van New Era Productions, het label dat van oorsprong is gestart door Velzels vriend Remco Mettrop (zie Alert! 2 juni/juli 2004). Het nummer ‘Auschwitz rules’ is afkomstig van Ad Hominem, een Franse neonazistische Black Metal-band, die samen met een andere neonazistische Black Metal-band op die avond gepland stond. Nadat Antifascistische Aktie de zaal en media had ingelicht, zwichtte de organisatie toch voor de publieke druk, althans in woord. Want al snel bleek dat beide bands die avond toch op het podium hadden gestaan. Uit gesprekken met betrokkenen is later gebleken dat Jasper Velzel ook bij de organisatie betrokken was, onder andere voor het regelen van Ad Hominem. In het huidige cd-aanbod biedt NEP nog steeds twee cd’s ter verkoop aan van deze neonazistische band, onder andere het album ‘Ad Hominem – Planet ZOG: The End – ..For a New World’, waarop ook het nummer ‘Auschwitz rules’ te vinden is.

 

Herdenking

Een ander concert waar Jasper Velzel bij betrokken is geweest is de ‘Joost Vastenhouw-herdenking’, die in oktober 2008 heeft plaatsgevonden in de omgeving van Alphen a/d Rijn. Vastenhouw werd begin oktober 2006 vermoord door de vriend van zijn vader. Vastenhouw was goed bevriend met Velzel. Tijdens een Europese tour van Brigade M en Calslagen, een Nederlandse NSBM-band die was opgericht door Vastenhouw, drumde Velzel voor zowel Brigade M en Calslagen. Op de eerste herdenking in 2008 traden vijf bands op waaronder Brigade M. Ook speelde Lustmoord, een Nederlands Black Metal-project met een “focus op de schaduwzijde van de mens in het algemeen en haar sexualiteit in het bijzonder”, aldus zanger Velzel. Overigens bespeelde Tim Mudde de basgitaar. Twee jaar later hadden de vrienden van Vastenhouw een herdenkingsconcert gepland in De Gonz te Gouda. Op het programma stond dit keer Weltbrand en een onbekende band ‘Heilige Oorlog’, waarvan later bleek dat het om Brigade M zou gaan. Door tussenkomst van Antifascistische Aktie werd het concert geannuleerd.

 

Schemergebied

Ook voor het optreden van Horna in de Goudvishal in Arnhem en het ORKZ in Groningen in 2007 trok Alert! aan de bel. Het mocht niet baten. Beide concerten konden ongestoord doorgaan, zonder dat beide zalen ingrepen (zie Alert! 3 november/december 2007). Het ligt bij deze band een stuk ingewikkelder om aan te tonen dat zij wel degelijk tot het extreemrechtse veld van de Metal-scene behoren. De band ontkent een neonazistische Black Metal-band te zijn, maar heeft aan de andere kant geen moeite met extreemrechtse en fascistische uitspraken, onder andere geuit door frontman Ville Pystynen (alias Shatraug) in diverse underground Metal-bladen. Daarnaast bracht de band in 2006 twee splitalbums uit met de Griekse NSBM-band Legion of Doom en de Franse NSBM-band Sacrificia Mortuorum, die onder andere te koop zijn via New Era Productions.

 

Succesvol

Hitlergroet door Temnozor

Succesvoller was Antifascistische Aktie bij het tegengaan van een concert van de Russische NSBM-band Temnozor’ (zie Alert! 1 april 2010). Een boekingsbureau uit Roermond had het concert geregeld in de Azijnfabriek aldaar. Nadat de zaal werd ingelicht en het overtuigende bewijs werd overhandigd besloot de zaal het concert te annuleren. In allerijl probeerde het boekingsbureau nog andere locaties te regelen, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk werd Temnozor’ toegevoegd aan de line-up van een Blood & Honour-festival in het Vlaamse Poperinge. Op de cd ‘Sorcery of Fragments’, uitgebracht door Stellar Winter Records, staat onder andere de letterlijke tekst: ”Temnozor’ music is for our racial comrades worldwide only. Every submen buying or distributing this record does contribute to his future annihilation. 14/88”. Het is een van de zes Temnozor’-cd’s die New Era Productions aanbiedt via de website.

 

Aanwezig

In 2013 is het tien jaar geleden dat Jasper Velzel voor zijn handel in antisemitische, racistische en fascistische cd’s is veroordeeld. Zijn voormalige platenlabel Berzerker Records is opgedoekt, maar de verkoop van cd’s is al die tijd gewoon doorgegaan. Sinds enkele jaren verkoopt hij zijn cd-voorraad onder de vlag van New Era Productions. Er zit wel een verschil tussen zijn oude label en NEP, namelijk de hoeveelheid foute cd’s. Tegenwoordig biedt Velzel ruim 400 cd’s aan, waarvan circa 150 cd’s tot het extreemrechtse en NSBM-spectrum te rekenen zijn. Velzel erkent dat het wel mogelijk is dat er foute cd’s in zijn aanbod zitten. Hij schrijft, in antwoord op vragen van Alert!: ”Met New Era Productions bewaak ik een grens waarbij ik geluidsdragers met daadwerkelijk politieke en strafbare teksten niet in het assortiment toelaat. Binnen de Black Metal subcultuur, één van de meest extreme muziekstromingen die bestaat, zijn dergelijke sympathieën marginaal aanwezig. Tussen de honderden cd’s en lp’s in mijn catalogus bevinden zich ongetwijfeld enkele groepen van het genre.”

 

Opschoning?

Tot begin december 2012 verkocht Velzel alle bovengenoemde cd’s, maar in een schrijven laat Velzel weten dat zijn lijst inmiddels is geschoond. “Zoals eerder genoemd tracht New Era geen geluidsdragers met daadwerkelijk politieke en strafbare teksten te verkopen. Na ontvangst van jullie email ben ik nog eens kritisch door het aanbod gegaan om er enkele titels uit te filteren die niet aan deze criteria voldoen”, aldus de eigenaar van New Era Productions. Van de bovengenoemde bands heeft Velzel alleen het Wolfnacht-album ‘Toten fur W.O.T.A.N.’ uit zijn lijst gehaald, alle andere cd’s worden nog steeds ter verkoop aangeboden. Kritisch gekeken? In een bepaald opzicht wel, alleen bedoelt Velzel iets anders met het begrip NSBM dan anderen dat doen. Velzel omschrijft het verschijnsel NSBM als volgt: ”Een marginale stroming binnen een subcultuur. Enerzijds acht ik het nuttig om de stroming buiten de mainstream Metal scene te houden. Black Metal, en dan bedoel ik de underground variant waarbij de cd’s niet in muziekwinkels of bij bol.com  verkrijgbaar zijn, is een elitaire en introverte muziekstroming. De extremistische uitingen daarbinnen zorgen ervoor dat zij in zichzelf gekeerd, ondergronds en buiten de mainstream  blijft. Wat dit betreft dient NSBM het doel Black Metal (maatschappelijk) ongeaccepteerd te houden. Anderzijds, en dit zullen jullie uiteraard niet afdrukken, vind ik het een verwerpelijke term die het risico brengt de scene te politiseren. Black Metal was en is geen politieke muziek, maar weerspiegelt de schaduwzijde van de mens.” Hoe het ook zij, een ding is duidelijk. Velzel bedient met zijn 150 foute cd’s nog steeds een publiek dat wel politieke motieven heeft en waarbij de extreemrechtse en neonazistische cd’s een goede aansluiting vinden bij de belevingswereld van dergelijke lieden.

 

John Postma, gepubliceerd december 2012

 

 

 

 

Comments are closed.