Nieuw brochure Alert!

Posted on 03 april 2014

 

`Black Metal, Heidendom & Nazisme, 10 jaar concerten, mailorders en labels uit het extreemrechtse spectrum in Nederland´. Deze fullcolour brochure, uitgekomen in februari 2014, is een bundeling van spraakmakende (bijgewerkte) artikelen die de afgelopen tien jaar in Alert! zijn verschenen. Artikelen die hebben geleid tot annulering van concerten, die de druk hebben opgevoerd op autoriteiten om actie te ondernemen tegen het verspreiden van neonazistische propaganda en die inzicht hebben gegeven in de bruine krochten van een muziekgenre. In tien jaar is er veel veranderd, maar nog steeds is er een continuïteit in het aanbod van extreemrechtse bands, dat via concertzalen en mailorders hun weg vindt naar de afnemers.

Nieuwe brochure van Alert! 40 pagina´s, rijk geïllustreerd met tientallen kleurenfoto´s.

Nieuwe brochure van Alert! 40 pagina´s, rijk geïllustreerd met tientallen kleurenfoto´s.

 

Los te koop: Rooie Rat, Utrecht. Fort van Sjakoo, Amsterdam. Rosa, Groningen. De brochure is te bestellen door overmaking van EUR 5 op IBAN: NL90 INGB 0006896749 Alert, Utrecht, onder vermelding van Black Metal.

Mail even je adres naar leesalert@xs4all.nl

 

Voorwoord

Welkom in deze speciale uitgave van Alert! Een special met als thema `Black Metal, Heidendom en Nazisme, 10 jaar concerten, mailorders en labels uit het extreemrechtse spectrum in Nederland’. Zoals de trouwe lezers van het blad Alert!, inclusief degene die regelmatig onze websites bezoeken, hebben gemerkt, verschenen de afgelopen jaren meerdere artikelen over de bovengenoemde onderwerpen. Artikelen die wellicht qua inhoud of schrijfstijl niet altijd even sterk zijn geweest, maar die wel een beeld geven van de periode waarin ze geschreven zijn. Wij van Alert! vonden het tijd om deze artikelen te updaten en te bundelen om deels inzichtelijk te maken dat er een continuïteit zit in de extreemrechtse invloeden in deze muziekstroming. Uiteraard is het niet de bedoeling om de Metal-scene in zijn geheel en de Black Metal-scene in het bijzonder in een kwaad daglicht te stellen. Wat Alert! door de jaren heeft beoogd is om een discussie op gang te brengen over neonazistische en extreemrechtse invloeden in de muziekscene. Met wisselend succes. We vinden het vooral positief dat zaaleigenaren of concertpromotors uiteindelijk de weg naar Alert! hebben gevonden om zichzelf te informeren over de achtergronden van bands. Soms werd er advies gevraagd, soms meldde de zaaleigenaar dat het concert werd afgeblazen.

Uiteraard zijn er ook negatieve ervaringen, zoals een concertorganisator in Groningen die de aangeleverde feiten sterk betwijfelde en die ons beschuldigde van het manipuleren van foto´s. Op de avond van het bewuste concert droeg de organisatrice een helm met daarop een sticker van een verbodsbord met daarin het woord antifa. Het is niet de eerste keer dat Alert! als berichtgever van het slechte nieuws wordt gekielhaald. We kregen ook de volle laag op diverse metalfora toen op 16 januari 2010 een gepland optreden van de Russische extreemrechtse band Temnozor´ in de Azijnfabriek te Roermond in het water viel. Het resulteerde onder andere in een klein interview voor een  metalwebzine, die ons verhaal heeft geplaatst naast het verhaal van de concertorganisatoren. Het is goed dat mensen dan zelf kunnen oordelen en bovenal bevordert het natuurlijk de discussie over het neonazisme in de culturele muzieksfeer. Soms ontaardt een discussie volledig. Zo bleek een krant halve waarheden te verkondigen waardoor een band onterecht als neonazistisch werd afgeschilderd. Alert! fungeerde vervolgens als `correctiemiddel´ om duidelijk te maken hoe het wel in elkaar zat. In de artikelen die de afgelopen jaren in Alert! zijn verschenen hebben we altijd het groter geheel willen laten zien. Onze focus hebben we gericht op bands die optredens in Nederland zouden verzorgen. Zo lag het brandpunt op labels en mailorders met een internationale uitstraling. Dat neemt niet weg dat er over vele kleine Nederlandse neonazistische Black Metal-bands, labels en mailorders ook genoeg te schrijven valt. In ieder geval hopen wij dat deze brochure een beter inzicht verschaft in de soms flinterdunne scheidslijn tussen Black Metal, heidendom en neonazisme.

Comments are closed.