StudioGonz verbiedt concert omstreden band

Posted on 29 september 2014

StudioGonz in Gouda houdt op vrijdag 17 mei de deuren gesloten. In een verklaring laat het bestuur van de zaal weten dat racisme en discriminatie bij hen niet wordt getolereerd. Aanleiding was een gepland optreden van de Braziliaanse War Metal-band GoatPenis. Al wekenlang woedde op internet een discussie over de korte Europese tour van de Brazilianen en op basis van deze discussie had GoatPenis het nakijken in Gouda.

Wonderlijk hoe soms een balletje kan rollen. Terwijl de discussie over GoatPenis binnen de redactie van Alert! in volle gang was, besloot een zaal, die doorgaans weinig moeite had om bands te laten spelen die een stuk extremer zijn dan GoatPenis, het concert te annuleren.

New Era Productions laat op eigen wijze weten dat het concert van GoatPenis niet doorgaat

New Era Productions laat op eigen wijze weten dat het concert van GoatPenis niet doorgaat

Zo zegde De Gonz, zoals de zaal toen nog werd genoemd, onder druk van nationale media-aandacht op het allerlaatste moment een concert van Brigade M af. In een verklaring werd toen geschreven dat De Gonz niemand wil discrimineren, ook geen band zoals Brigade M. Een zelfde redeneertrant volgde een teleurgestelde fan, die vond dat door het recente verbod juist GoatPenis werd gediscrimineerd.

Reacties

Andere liefhebbers van GoatPenis reageren op social media furieus. “Godverdomme had best zin in een leuk feestje… Een keer al die kraakpanden van die lui afgaan, effe holocausten en er een prachtige kristalnacht van maken op die laffe mongolen!!”. In een artikel in het AD/Groene Hart zei een concertganger dat de beweringen over de vermeende neonazistische tendensen bij GoatPenis volledig ongegrond zijn. Een ander brengt de mensen die de discussie in gang hebben gezet in diskrediet, door te zeggen dat zij geen idee hebben waarover ze spreken.

Onwetend

Wie de internetdiscussie volgt kan niet anders beamen dat een deel van de aangeleverde informatie niet klopt. Enkele voorbeelden. Zo blijkt dat New Era Productions (zie Alert! nr. 4, december 2012), een van de organiserende partijen, niet de cd van de Belgische band N.S.D.A.P. heeft uitgebracht. Ook het Amerikaanse fascistische label Satanic Skinhead Propaganda bestaat niet meer als naam, het label van GoatPenis heet tegenwoordig Deathangle Absolution Records. In die zin heeft een teleurgestelde fan gelijk dat enkele mensen niet weten waarover ze spreken.

Juiste gegevens

Het andere deel van de informatie klopt wel degelijk. In een officiële videoclip van GoatPenis dragen de bandleden t-shirts van de Griekse neonazistische Black Metal-band Der Stürmer. Daarnaast staan de Brazilianen onder contract bij het Amerikaanse label Deathangle Absolution Records, wat een naamsverandering is van het oude label Satanic Skinhead Propaganda.

Een bandlid van GoatPenis draagt het logo, een triskel, van Satanic Skinhead Propaganda op zijn shirt

Een bandlid van GoatPenis draagt het logo, een triskel, van Satanic Skinhead Propaganda op zijn shirt

Qua inhoud blijft het label echter gelijk. In 2004 brengt GoatPenis het album ‘Trotz Verbot nicht Tod’ uit, waarvan de titel rechtstreeks ontleend is uit het nazi-tijdperk. Verder gedijt de band in het extreemrechtse en neonazistische milieu en dat is, in combinatie met de andere argumenten, hen zeker aan te rekenen.

++++++++++++++++++++++

Zyklon-B

Fear and pain in Holocaust
Morbid place Anti-Race
Ashes turns the grey sky
Decadent bodies dawn
Spitting blood by their asses
Human flesh burn the gas
Screams in the grotesque room
Cry the mass desperate
A hell locked into walls
Inhumanity behind the gate
Eliminate by lethal gas

++++++++++++++++++++++

Oude koeien

Wie nog dieper graaft komt nog een aantal andere interessante zaken tegen, die misschien wel erg lang geleden zijn, maar die in de context van de ambivalente houding van GoatPenis ten opzichte van het extreemrechtse milieu wel verhelderend kunnen werken. Op een oude flyer uit 1992 wordt voor een demo van GoatPenis reclame gemaakt, waarop een omgekeerd kruis, een bok en een hakenkruis te zien is. Meer neonazistische uitingen zijn te vinden op de dubbele verzameltape ‘Stronger than Before’, die in 2000 is uitgegeven door het neonazistische Black Metal-label Combat Records, waaraan GoatPenis ook deelneemt met het nummer ‘Ziklon B’. Het nummer start met een toespraak van Joseph Goebbels (‘Wollt ihr den totalen Krieg?’), gehouden op 18 februari 1943 in het sportpaleis te Berlijn. Met vervormde stem zingt de zanger diverse keren Sieg Heil, ondanks dat het lastig verstaanbaar is. Aan het einde van de track hoor je ratelende machinegeweren. Exact dezelfde song staat op de ‘Trotz verbot nicht Tod’ cd uit 2002, maar heet dan ‘Zyklon B’. In 2004 brengt GoatPenis het lied opnieuw uit op de cd ‘Inhumanization’, maar dit keer zonder de speech en zonder het Sieg Heil-geroep.

Voorbeeld

Of de band nog steeds neonazistisch is, valt te bezien. Wat overeind blijft is dat GoatPenis totaal geen moeite heeft met labels, organisaties en personen die nog steeds in het extreemrechtse milieu actief zijn, dan wel een ambivalente houding hebben ten opzicht van totalitaire nazistische ideeën. In ieder geval is het verheugend nieuws dat StudioGonz een knoop heeft doorgehakt. Laat dit een voorbeeld zijn voor andere zalen die te maken krijgen met extreemrechtse en of neonazistische elementen binnen hun muren!

 

Gepubliceerd in Alert! 2-2013

Comments are closed.