Geblinddoekt door Blindfolded

Posted on 05 januari 2015

Op zaterdag 15 november 2014 organiseert ‘Sodom Metal’ het negentiende ‘Sodom Night Festival’ in Boelie’s Pub te Winschoten. Naast de vier Metal-bands, treedt ook de Oost-Groningse Hardcore/Metalcore-band Blindfolded op. Een jonge band die ondertussen hard werkt aan een extreemrechtse carrière.

‘The young Hardcore band Blindfolded from Netherlands will be part of the ‘Tino Memorial Concert!’ kopt een bericht op de Facebook-pagina van de National Socialist Hard Core (NSHC)-organisatie Hardcore Wave.

Blindfolded speelt in Frankrijk en deelt het podium met extreemrechtse bands

Blindfolded speelt in Frankrijk en deelt het podium met extreemrechtse bands

Het herdenkingsconcert, dat op 24 mei in Frankrijk heeft plaatsgevonden, is ter ere van een overleden neonazistische Franse skinhead die luisterde naar de naam Tino. Tino behoorde tot de Hammerskins, een elitaire groep binnen de neonazistische skinheadbeweging, die wat structuuropbouw betreft doet denken aan de Hell’s Angels. Sinds zijn overlijden in 2004 wordt er elk jaar een memorialconcert georganiseerd, waar inmiddels tal van Rechtsrock-bands hebben gespeeld. Afgelopen jaar stonden naast Blindfolded ook andere bands op de bill, zoals de Duitse NSHC-band Two Minutes Warning en de extreemrechtse Oi!-band Kommando Skin. Op 18 oktober 2014 speelde Blindfolded wederom samen met diverse neonazistische bands, maar dit keer in Duitsland.

Blindfolded speelt met andere extreemrechtse bands

Blindfolded speelt met andere extreemrechtse bands

 

Daad

Wie het Facebook-profiel van de Groningse Hardcore-band bekijkt wordt in eerste instantie niet veel wijzer. Zaken die het daglicht niet kunnen verdragen worden niet op hun Facebookaccount genoemd. De band omschrijft zichzelf als ‘Hardcore-band met Punk- en Metal-invloeden en maatschappijkritische teksten’. Muzikaal en tekstueel gezien klopt dit. Blindfolded zingt voornamelijk over het verliezen van vrijheid waarbij de regering en de media als schuldigen worden aangewezen. Op een samenzweerderige toon zingt de band in het nummer ‘Freedom’: ”People getting blindfolded, their freedom has been taken away, the government has spoken to millions, we got nothing more to say”. Uiteraard wordt er in de tekst ook opgeroepen om in verzet te komen tegen deze onderdrukking. Marcel Flink, een van de zangers van de band, voegt de daad bij het woord. Zo was hij op 8 oktober als medeorganisator betrokken bij een protest tegen de aanwezigheid van vluchtelingen in Oude Pekela. Vluchtelingen werden tijdens dit protest als lastposten en vermeende criminelen weggezet.

 

Blood & Honour

Flink is een oude bekende binnen het neonazistische circuit. Zo was hij ooit de grote man achter Landstorm Records uit Winschoten (1). Landstorm Records verkocht vele neonazistische cd’s en enkele antisemitische spelletjes zoals ‘Zog’s Nightmare’. ‘ZOG’ is een in neonazikringen populaire afkorting voor ‘Zionist Occupied Government’, een regering die volgens hen door joden wordt beheerst. Lang heeft zijn mailorder niet bestaan, want vanwege toenemende aandacht van media en justitie, koos Flink al snel eieren voor zijn geld. Daarnaast is Flink net als bandgenoot Harm-Jan Smit betrokken (geweest) bij de neonazistische organisatie Blood & Honour. Blood & Honour is van oorsprong een Engelse organisatie die geschoeid is op nationaal-socialistische leest.

 

Samenzwering

Maar beide hebben nog een andere gemeenschappelijke achtergrond. Zowel Marcel Flink als Harm-Jan Smit zijn bandlid geweest van Warrior’s Glory, een extreemrechtse Oi!-band, eveneens uit Groningen. Bij het beluisteren van het nummer ‘Fuck the USA’ op het inmiddels gesloten Myspace-profiel van de band toonden ze een jodenster en een dollarteken. In extreemrechtse kringen staan de Verenigde Staten symbool voor vermeende joodse wereldoverheersing. Ook de koppeling tussen de davidster en het geld verwijst naar een antisemitische samenzweringstheorie, namelijk dat joden het geldverkeer zouden beheren. Met dergelijke beelden in het achterhoofd ontstaat er een andere kijk op enkele teksten van Blindfolded. In het refrein van het nummer ‘Invasion’ noemt de band geen specifieke bevolkingsgroep, maar blijft bewust in het vage. “Invasion, they are coming, invasion, they’re are conquering, invasion, no freedom anymore, invasion, you’re better off dead, NO!” In een interview op de extreemrechtse website ‘Midgard Magazine’, die Blindfolded niet noemt op hun Facebookpagina, geeft de band nader uitleg. “Het nummer gaat over vreemde landen die onze regering sturen. Onze zogenaamde leiders zijn marionetten.” Het klinkt wederom als een samenzwering met een goed verborgen antisemitische ondertoon.

 

Blinddoek

Neonazi’s zijn sinds enkele jaren bezig met een modernisering van hun muziekcultuur. Er zijn lieden die blijven hangen in de Skinheadcultus. Anderen zoeken naar andersoortige muzikale wegen om zichzelf uit te drukken, zoals bijvoorbeeld Nationaal Socialistische Hard Core. Een extreemrechtse muziekstroming die van oorsprong uit de Verenigde Staten afkomstig is, waar vooral muzikale agressiviteit een rol speelt. Tekstueel zijn ze meestal niet eenduidig. NSHC wil zich conformeren met neonazistische ideeën, maar wil ook niet nieuwe apolitieke luisteraars afschrikken. Ze zingen over dezelfde onderwerpen waar ook de neonazistische skinheadbands over zongen, namelijk: bedrog, samenzwering en onderdrukking. Blindfolded past perfect in dit geschetste beeld. Het is daarom voor concertorganisatoren en Hardcore-liefhebbers raadzaam om waakzaam te blijven, want op het Facebookprofiel van Blindfolded laat de band weinig los over hun extreemrechtse achtergrond. Blindfolded is bezig om de mensen te blinddoeken en houdt er ondertussen een geheime agenda op na.

 

Noot: (1): Zie Alert! 2 2008: http://afa.home.xs4all.nl/alert/2_12/zog.html
www.alertafa.nl (archiefsite)

 

Dit artikel verscheen eerder in Buiten de Orde #4 2014

Comments are closed.