Neonazi’s benutten internet

Posted on 03 augustus 2017

Sinds het gebruik van internet ligt de wereld aan ieders voeten. Moest je vroeger veel moeite doen om bijvoorbeeld een goed boek te bestellen, tegenwoordig is het met een simpele druk op de knop al geregeld en heb je jouw boek binnen een week op de deurmat liggen. Rechtsextremisten maken sinds jaar en dag ook gebruik van dit medium en dat heeft gevolgen gehad. Een van die gevolgen is bijvoorbeeld dat neonazi’s zich makkelijker en openlijker manifesteren.

 

Vroeger bleek het bijvoorbeeld lastig te zijn om in contact te treden met de Nederlandse Volks Unie (NVU), een politieke partij die in grondhouding neonazistisch is maar die naar de buitenwereld een fatsoenlijk doch radicaal gezicht wil laten zien. Via flyers, stickers of bekenden uit het circuit kreeg je een telefoonnummer dat je moest bellen. Tegenwoordig bereik je de partij via hun website. Die openheid heeft er ook toe bijgedragen dat de partij zich voor het oog milder positioneert. Werden in het verleden tijdens bijeenkomsten hakenkruisvlaggen gesignaleerd, tegenwoordig gebruikt de NVU alleen vlaggen die een link hebben naar het Duitse oorlogsverleden. Via de webshop verkoopt de partij vaandels met het opschrift ‘Gott mit uns’, een opschrift dat Duitse Wehrmachtsoldaten op hun koppelriem droegen. Daarnaast verkopen ze cd’s van extreemrechtse bands, die hun oorlogsgeschiedenis ook niet zijn vergeten. Hakenkruisen zul je in deze webwinkel niet aantreffen maar de link naar het verleden is overduidelijk aanwezig.

 

Blinddoek

 

Wie in een extreemrechtse band speelt heeft mogelijkheden te over om de geproduceerde muziek aan het publiek te presenteren. Via kanalen zoals Youtube, Bandcamp, I-tunes of Facebook kan muziek onder de aandacht worden gebracht. ‘Handig!’, zullen de bandleden van de Nederlandse Hardcore-band Blindfolded hebben gedacht. Sinds april 2014 beheert Blindfolded een Facebookpagina waarop ze allerlei informatie kenbaar maken, zoals het nieuwe shirt met bandlogo dat via het profiel gekocht kan worden. Ook melden ze af en toe dat ze gaan optreden. De niet-kritische lezer zal denken dat het om een gewone Hardcore-band gaat, echter schijn bedriegt. Blindfolded blinddoekt de mensen die hun pagina bekijken, want neonazistische optredens worden stelselmatig niet vermeld. Ook andere verbindingen naar extreemrechts houden de bandleden angstvallig stil. Ondertussen speelt de band vaker in het buitenland op georganiseerde neonaziconcerten dan gewone optredens in Nederland. Blindfolded wil graag laten geloven dat ze anders zijn dan dat ze in werkelijkheid is. Deze façade houdt de band via Facebook in stand.

 

Taboesfeer

 

Het Duitse extreemrechtse label, Wewelsburg Records, biedt via hun webshop vele rechtsextremistische cd’s aan, waaronder die van Blindfolded. Wewelsburg Records is niet de enige aanbieder, wereldwijd zijn veel van dit soort mailorders actief. Dat is een gemak van internet. Je meldt je aan via een webshop, luistert op Youtube naar de muziek die je wilt hebben, stopt ze in je mandje, rekent via Paypal af en binnen een week ligt het pakket in je bus. Vroeger moest je veel moeite doen om aan een adres te komen. Vervolgens verzocht je om een catalogus die je enkele weken later ontving. Daarna bestelde je de gewenste cd’s, stak geld in een enveloppe die je aangetekend op de bus deed. Na weken wachten belde eindelijk de postbode aan die jouw pakket uit de Verenigde Staten overhandigde. Door internet behoort neonazistische muziek allang niet meer tot de donkerste krochten van de muziekbusiness. Het taboe op dit soort muziek is doorbroken.

 

Complot

 

Internet biedt ook aan complotdenkers en samenzweerders de vrije hand. De rode draad in samenzweringstheorieën is dat een groep machtige individuen in het geheim een complot heeft beraamd om een politiek doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de Nieuwe Wereld Orde, 9/11 of zoals neonazi’s denken dat Joden de wereld willen beheersen via het bankwezen en infiltratie in westerse overheden. De Verenigde Staten staan daarbij centraal als vijandelijke (Joodse) macht.

In december 2014 moest een voormalige RPF’er (Reformatorische Politieke Federatie, een politieke partij die later is samengegaan met het Gereformeerd Politiek Verbond, waaruit de ChristenUnie is ontstaan) voor de rechter in Almelo verschijnen wegens het beledigen van een groep mensen en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Via een website publiceerde deze christenfundamentalist het artikel ‘De gotspe van de Holocaust’, waarin hij het bestaan van gaskamers ontkent. Iemand kan dat natuurlijk vinden, maar het is in strijd met de vastgelegde geschiedenis. Mede door dit soort onzin lijkt internet soms een vergaarbak waar een ieder die iets vindt zijn zegje kan doen.

 

Keerzijde

 

Vroeger was het de straat die neonazi’s moesten veroveren, tegenwoordig is het de vrije ruimte op de digitale snelweg. Winst hebben ze al geboekt: de taboesfeer op extreemrechtse propaganda is doorbroken. Met het gebruik van social media en moderne applicaties voor de mobiele telefoon richten neonazi’s zich vooral op jongeren. Voor deze groep is het tegenwoordig gemakkelijk geworden om met extreemrechtse ideeën in aanraking te komen. Met een druk op de knop opent de ‘verboden’ wereld zich. Wie niet al te uitgesproken wil zijn opent bijvoorbeeld een Facebook-pagina, zoals Blindfolded dat heeft gedaan. De niet-argwanende bezoeker zal zonder het te beseffen meewerken aan de verspreiding van de onheilsboodschap. Het zijn slechts een paar keerzijdes van het vrije toegankelijke internet, waar rechtsextremisten dankbaar gebruik van maken.

 

 

Dit artikel verscheen eerder in Buiten de Orde nr 2 2015, jaargang 25

Comments are closed.