Concert extreemrechtse Hooliganband Kategorie C flopt

Posted on 11 augustus 2017

Op 21 maart 2015 zou er een concert van de Duitse band Kategorie C (KC) in de grensregio tussen Nederland en Duitsland plaatsvinden. De redactie van Alert! stuurde onderstaande brief aan zaaleigenaren in de regio Twente en de dynamiek die daarop volgde leidde tot ophef, media-aandacht, een bezoekje van KC-leden aan het gemeentehuis van Losser en een uiteindelijk door de mobiele eenheid voorkomen concert van KC in Haaksbergen.

 

Artikelen over Kategorie C in de media

 

Aan: zaaleigenaren regio

(cc gemeenteraadsleden regio)

Geachte heer, mevrouw,

Sinds enige jaren wordt Nederland zo af en toe opgeschrikt door concerten van de extreemrechtse band Kategorie C / Hungrige Wolfe. Dit is een Duitse band die zichzelf omschrijft als ‘Hooligan’-band, Kategorie C is een verwijzing naar hoe de Duitse politie en justitie hooligans van het meest gewelddadige type aanduidt.
Kategorie C is vooral in het grensgebied met Nederland actief, maar ook in andere delen van Duitsland en ook zijn er soms optredens in België en Frankrijk, en in Oost-Europese landen en Engeland. Op zulke concerten komen tientallen, soms honderden extreemrechtse figuren af, waaronder voetbalhooligans en neonazi’s.

Concerten zijn soms benefietfeesten om geld op te halen voor neonazistische organisaties, maar altijd een plek waar neonazi’s samenkomen, hun onderlinge banden worden versterkt en waar zij ideologisch bevestigd worden in hun racistische wereldbeeld. Ook de intentie van Kategorie C is duidelijk, zeker sinds zij optraden op een demonstratie van Hooligans Gegen Salafisten (HoGeSa) in Keulen in 2014. HoGeSa is een levensgevaarlijke cocktail van gewelddadige en racistische hooligans en neonazi’s, iets wat Kategorie C ook in Nederland graag ziet ontstaan.

In Duitsland beschouwt de politie deze concerten dan ook als een groot risico voor de openbare orde en regelmatig worden concerten verboden of afgeblazen. Ook daarom wijkt Kategorie C weleens uit naar Nederland. De laatste twee ons bekende ‘overval’-concerten waren in maart 2013 in Zuidbroek en in juni 2014 in Arnhem.

Om de Duitse en Nederlandse politie te ontlopen boekt Kategorie C zalen onder vervalste namen (of via Nederlandse extreemrechtsen) en onder valse voorwendselen als bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje. De locatie wordt nooit vantevoren bekend gemaakt en de organisatie verloopt op clandestiene wijze, met op de dag van het concert zelf actief gemaakte telefoonnummers en voorverzamelplaatsen en met mogelijk meerdere locaties achter de hand.

Wij, van het online tijdschrift Alert!, hebben signalen opgevangen dat er op 21 maart aanstaande in uw regio mogelijk een concert van Kategorie C zou kunnen plaatsvinden. Het lijkt ons van groot belang dat deze band en hun achterban geen voet aan de grond krijgen in Nederland. De Duitse politie in Leer/Emden heeft op 10 maart jl. inmiddels een verbod uitgevaardigd op het concert in hun district en waarschuwt voor het uitwijken van de band naar Nederland. (1)

Hierop berichtte de Telegraaf hierover (2) en kwam de burgemeester van Losser in actie en waarschuwde alle zaaleigenaren in zijn regio en lichtte ook zijn collega’s in. (3)

Heeft u signalen opgevangen dat er 21 maart aanstaande iets staat te gebeuren, of heeft u een boeking op die dag die u niet vertrouwt, neem dan gerust contact met ons op. Wij beschikken over namen waaronder Kategorie C eerder zalen boekte en geven u graag tips over hoe met zo’n boeking om te gaan.

Met vriendelijke groet,

(1): http://www.presseportal.de/polizeipresse/pm/104235/2969284/pol-ler-pressemitteilu
& http://www.noz.de/lokales/lingen/artikel/554233/hooligan-band-plant-konzert-in-der-region

(2): http://www.telegraaf.nl/binnenland/23784551/__Neonaziband_wil_naar_NL__.html

(3): http://www.tubantia.nl/regio/losser/neonaziband-vangt-bot-in-losser-1.4807167#.VQQn0WYBL5s.twitter

 

 

Dit artikel verscheen eerder in Buiten de Orde nr 2 2015, jaargang 25

Comments are closed.