Geen geslaagde avond

Posted on 28 september 2017

Tatoeages van een SS-doodskop, zwarte zon, Odal-runen en een triskel. T-shirts met verwijzingen naar blanke superioriteit. Het is niet een doorsnee publiek dat je aantreft op concerten. Op vrijdag 17 juli speelde de Rotterdamse Oi!-band The Firm en de extreemrechtse Hardcore-band Blindfolded uit Groningen in De Graauwe Hengst te Schiedam. En als we het eerste kritiekloze concertverslag op de ‘3 voor 12’-site van de VPRO mogen geloven was het een geslaagde avond.

Ook beide bands waren vol lof over de avond. Zowel de extreemrechtse Oi!-band The Firm als Blindfolded verwezen op hun Facebook-site naar het ‘3 voor 12’-artikel. Gitarist Harm-Jan Smit van Blindfolded vond het een mooi bericht. Toen er scheurtjes in de positieve berichtgeving over de ‘geslaagde’ avond kwamen, omdat diverse media negatieve aandacht schonken aan het optreden, koos Blindfolded al snel eieren voor zijn geld en verwijderde de link naar het artikel. Wat was er gebeurd? Enkele weken na het eerste concertverslag werd er een update gemaakt van het artikel waarin vermeld stond dat enkele aanwezigen onder het publiek diverse malen de Hitlergroet hebben gebracht. RTV Rijnmond wist verder nog te vertellen dat sleutelfiguren uit extreemrechtse hoek op het concert aanwezig waren. Ook wil de gemeente Schiedam voortaan vooraf weten welke bands in De Graauwe Hengst gaan optreden.

 

Geen verantwoordelijkheid

Begin augustus verscheen in De Nieuwe Revue een artikel over extreemrechts in Europa. Ook besteedde het blad een hoofdstuk aan het optreden en maakte er een sfeerverslag van. Even los van enkele foutieve feitjes geeft het de lezer een goede inkijk in de keuken van beide bands. Uiteraard was Blindfolded ook hier verbolgen over en publiceerde een statement. “At least the photo was nice ….If you don’t read our lyrics, don’t know our vision and if you’re too lazy and too cowardly to ask us about it. Then just fuck off to your little closed-minded world. We use Hardcore like verybody who should use it! We play what we want, we say what we think. And if you can’t handle it, it seems you have picked the wrong area. You can spread lies, you can slander our name. But the last thing we do is give up our fight!”.

In een reactie aan de schrijver van het artikel op de ‘3 voor 12’-site laat Blindfolded weten dat de band niet extreemrechts is en dat de teksten rechts noch links zijn. Blindfolded verkiest niet-politiek correcte teksten. Daarnaast wil de band geen verantwoordelijkheid nemen voor het aanwezige publiek.

 

Niets

Op zich is het laatste niet heel vreemd voor Blindfolded, want de band heeft inmiddels meer extreemrechtse concerten in het buitenland gespeeld dan dat ze in Nederland op de bühne hebben gestaan. Zo speelde Blindfolded op zaterdag 12 september in Thüringen, Duitsland, waar ze het podium deelden met andere extreemrechtse bands zoals het Duitse Blutzeugen, de National Socialist Hardcore-band Hope for the Weak, Helle und die Rac’ker en Thematik 25. Zoals gebruikelijk krijgt de lezer van de Blindfolded-site slechts een melding: ”We had a fantastic weekend in Thuringia, Germany. Thanks to everyone who made it possible!”. Een andere verwijzing naar de bands of dit concert ontbreekt. Daarentegen verscheen wel op de Engelse Blood & Honour-site een flyer van het concert. Wat voor verantwoordelijkheid verwacht je van een band die zelf extreemrechts is en regelmatig optredens verzorgt voor neonazistisch publiek? Niets!

 

Bevestiging

De show must go on. Op 18 juli, de dag na het optreden in Schiedam, speelt The Firm in Frankrijk. Daar deelt de band het podium met Kategorie C. Net zoals The Firm en Blindfolded ontkent ook Kategorie C het extreemrechtse karakter van zichzelf, maar een ding hebben ze in ieder geval met elkaar gemeen en dat is dat ze diep verankerd zijn in de extreemrechtse structuur. Zoals in de vorige Buiten De Orde is uitgelegd, kunnen sommige teksten van The Firm als extreemrechts worden uitgelegd. De band is zich daarvan bewust en net als Blindfolded omschrijft de muziekgroep zichzelf als ‘incorrect’. Het woord ‘incorrect’ lijkt eerder een synoniem voor het kenbaar maken van een ambivalente houding naar alles wat rechts, extreemrechts of zelfs neonazisme riekt. Het avondje in De Grauwe Hengst in Schiedam is daar een bevestiging van. Extreemrechtse bands die op ongestoorde wijze hun ideeën kunnen verspreiden aan een publiek dat weet waarvoor het komt lijkt eerder op een extreemrechts feestje. Een geslaagde avond? Ik zou het in ieder geval niet zo noemen!

 

 

Dit artikel verscheen eerder in Buiten de Orde 4, 2015

Comments are closed.