Categorized | Overig

Column: Hol

Posted on 11 juni 2012

Hol

“Ehem” (schraapt keel). “Daaa” (schraap keel, neemt slokje water). “Daaaames en heeeren! Ik ben een” (kijk naar de grond, kijk daarna op maar ontwijk oogcontact) “ho..mmm” (stotter) “..hool..lander”, (herhaal daarna snel) “ik ben een holl-A-nder”. Stilte. In de volle woonkamer op Gerrit’s feestje is het nu stil. 1 minuut stilte. Er volgt geroezemoes, mensen kijken elkaar verward aan, ze durven mij nog niet aan te kijken. 1 minuut verwarring. Ja, nu kijken ze me aan. Fronsend en met geknepen oogjes. Ik probeer mijn vinger te knakken maar ze laten me in de steek, ze knakken nooit wanneer ik het echt nodig heb. “Ik..euh.. heb vanochtend mijn holldiploma gehaald, wel alleen de A, ik ga volgend jaar mijn B halen en als ik echt heel goed wordt dan ga ik voor mijn C en eigenlijk denk ik dat ik mijn B echt heel snel ga halen want voor B hoef je tegenwoordig niet zoveel meer dan..euh.. (trek aan mijn kraag) bij A te doen (ik ratel en ratel) en aangezien ik mijn A met vlag en..euh..wimpel heb gehaald denk ik echt dat het helemaal gaat lukken, ik ga niet bij de pakken neerzitten, nee hoor, neer hoooor, dat doe ik niet, zo zijn we niet getrouwd, of wel dan, of niet dan, jullie zullen wel trots zijn toch, of niet, ik bedoel één schurftig schaap bederft de ganse kudde en nog even en ik heb bijna helemaal geen schurft meer, snap ja, hahaha (zenuwachtig), toch, maar ja je weet ook: wie zich tot schaap maakt wordt door de wolven opgegeten”. Ik hoor ze bijna grommen terwijl ze naar me kijken. “Ehm, dus, hihihi, nu heb ik de schapen aan het drieten (probeer achterhoeks accent, mislukt), maar even serieus, ik wil jullie hier niet met de gek beslaan, met mijn diploma kom ik een stap dichterbij en hoe dichter bij de kerk, hoe groter de geus”. Ik pak mijn diploma uit mijn tas. Ik hou het omhoog. Ze klappen. Ik buig en ik zucht van opluchting, mensen beginnen weer te keuvelen, een paar komen naar me toe en geven me een hand terwijl ze stijfjes mijn diploma bekijken en goedkeurende knikjes geven. Gerrit komt ook op me af en fluistert: “Joh, ik had me nooit beseft dat jij nooit je holl had gehaald, je had natuurlijk alleen je buitenl. “Ja klopt, ik was nog net jong genoeg om mijn buitenl-A-nder te halen maar te oud om voor de holl te gaan. Ik was eigenlijk gewoon bang voor de holl. Het leek me nog het engste om met mijn ogen open de holl in te stappen. Ik heb het wel vaak geprobeerd maar het was echt een hell, de holl. Maar na die klap op m’n kop merkte ik dat ik steeds meer holl werd, dus ja, waarom zou ik niet voor de diploma gaan!” Gerrit is trots: “Jezus man, echt knap dat je ‘m eindelijk hebt gehaald, nu snap ik waarom je je nooit kon amuseren als we met z’n allen gezellig holl waren.”

.il. 

Comments are closed.