Antifascisten in actie

Posted on 17 augustus 2012

Verslagen van acties van antifascisten in de afgelopen periode.

 

Krijtactie tegen Blood & Honour

Op 17 juni vond er een krijtactie plaats voor Den Haag centraal, de plek waar een dag later het internationale neonazinetwerk Blood & Honour zou verzamelen voor een demonstratie. Op de grond werden antiracistische boodschappen gekrijt en er werd voorlichting aan het publiek gegeven over Blood & Honour.

 

Demonstratie in Den Haag

Vele acties tegen demonstratie Blood & Honour/NNS

Met vlaggen, spandoeken en muziek demonstreerden ongeveer 100 antifascisten op 18 juni door Den Haag. Met de demonstratie, georganiseerd door Den Haag tegen racisme, wilden de demonstranten duidelijk maken dat er geen ruimte op straat hoort te zijn voor rechtsextremisten. Deze boodschap werd nog duidelijker toen AFA-Den Haag kort voor aanvang van de demonstratie een blokkade op de route van de neonazi’s opwierp. Een dichtgelaste aanhanger met mensen er in vastgeketend en een driepoot met klimmer op het dak van de aanhanger was door de politie slechts na enkele uren van de weg af te krijgen. Ondanks een korte schermutseling met enkele neonazi’s hield de blokkade uren stand en werd de route van de nazi’s ingekort en versneld afgelegd. Dit had verder ook te doen met het feit dat anonieme antifascisten op verschillende punten in het centrum gigantische rookbommen hadden laten afgaan. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat er weer eens een nazidemonstratie ter plekke wordt afgelast. (Zie de fotopagina verderop in deze Alert! voor beelden van de demonstratie van het Netwerk Nationale Socialisten (NNS))

 

Solidariteitsdemonstratie Ter Apel

Demonstratie in Ter Apel

Op 13 augustus hield AFA-Fryslan een protestmars bij het uitzetcentrum in Ter Apel. Met de mars wilden de antifascisten een maatschappelijk signaal afgeven tegen het onmenselijke vluchtelingenbeleid. Bewapend met toeters, trommels en sirenes lieten ze luid en duidelijk hun solidariteit blijken, ook werden er rozen uitgedeeld.

Bijeenkomst neonazi’s Ede afgelast

Op 13 augustus zou er een congres van het Netwerk Nationale Socialisten (NNS, voorheen bekend als de Nationale Jeugd Nederland) plaatsvinden op een geheime locatie in Ede. Organisatoren van de bijeenkomst zijn in het verleden regelmatig betrokken geweest bij racistisch en extreemrechts gemotiveerd geweld, waarvoor enkelen ook veroordeeld zijn. Door ingrijpen van AFA-Nederland werd de zaaleigenaar ingelicht en de bijeenkomst direct afgeblazen.

Bestickerde seksisitsche reclameposter in Nijmegen

Anti-seksisme-campagne duurt voort

Er worden nog steeds vele stickers geplakt en informatiepakketjes uitgedeeld in het kader van de actiecampagne tegen seksisme van AFA-Nijmegen en AFA-Den Haag. Volgens de antifascisten moet seks en seksualiteit geen middel zijn om een product te verkopen. Ook is de campagne een aanklacht tegen de objectificering van vrouwen en het opleggen van rolpatronen. Ook in andere steden klinkt er een geluid tegen vrouwonvriendelijke reclames zoals in Amsterdam waar in de nacht van 16 augustus vele seksistische reclames werden ge-adbust.

 

Antifascistisch protest bij bezoek Wilders Berlijn

Op 3 september sprak Geert Wilders in Berlijn op uitnodiging van de extreem rechtse partij Die Freiheit. Buiten de zaal lieten ruim honderd antifascisten hun ongenoegen blijken. Meer informatie over de speech van Wilders in Berlijn elders in deze Alert! in de WildersWatch.

 

Nederlandse antifascisten blokkeren mee in Dortmund

Op 3 september organiseerden neonazi’s wederom de Antikriegstag. Een dag met van oorsprong een antifascistische lading is door de autonome neonazibeweging gekaapt in een poging het om te vormen naar een extreemrechts feestje. Voor de tweede keer pasten antifascisten in Dortmund het blokkade-concept toe, en met 11.500 demonstranten waarvan er ongeveer 2.500 blokkeerden, was in ieder geval de opkomst geslaagd. Maar door de vastberadenheid van de politiechef om de demonstratie door te laten gaan is de route van de fascisten slechts verlegd en zijn ze niet gestopt. Elk jaar zit er echter een duidelijke opbouwende lijn in de successen van de protesten. In 2012 lopen ze niet!

 

Blokkeren van nazi-mars in Dortmund, 3 september 2011

Lawaaiprotesten bajesboten

Ook hebben er in de maanden juli en augustus vele lawaaiprotesten plaatsgevonden bij de Zaanse bajesboten. Deze protesten zijn georganiseerd uit solidariteit met mensen die enkel omdat zij geen verblijfspapieren hebben, gevangen worden gezet en met de mensen die opgepakt werden tijdens de ontruimingsgolf van kraakpanden in Amsterdam. De mensen die aldaar zijn opgepakt en anoniem bleven werden in vreemdelingendetentie geplaatst.

Redactie Alert!

 

Comments are closed.