Dak vervangen: wat kiest u?

Vrijwel elke vorm van dakbehandeling heeft een beperkte levensduur. Niet zo vreemd, als je bedenkt wat een daksysteem moet dragen. Niet alleen regen eist zijn tol, maar ook de wisselende temperatuurniveaus, het zonlicht en ook de ozon in de lucht reageren met de meeste soorten dakbedekking. Daarom zullen ze gebreken vertonen, die uiteindelijk lekkage kunnen veroorzaken. Niet wat u wenst, dus het is het beste om de dakbedekking te vervangen voordat deze problemen zich voordoen. Als je echter merkt dat er iets mis is met je dakbedekking in je huis, ben je eigenlijk veel te laat met het aanpakken van het probleem.

Het hangt af van het type dakbedekkingssysteem

Uiteindelijk krijgt bijna elke dakbedekking last van ons weer. Bij een schuin aflopende dakbedekking met vloertegels gebeurt dit doorgaans vrij plotseling. Deze worden voornamelijk beïnvloed door harde windstoten, waardoor ze van de dakbedekking kunnen waaien of scheef gaan staan. Meestal zie je een pan die daadwerkelijk van het daksysteem is geblazen, zodat je de schade snel kunt laten herstellen. Pas op met een dakbedekkende vloertegel, of af en toe ook meerdere duplicaten, die niet goed zijn uitgelijnd. Als je de gevolgen ervan verdraagt, zie je dit vaak gewoon. Een dakbedekking die niet meer waterdicht is, en die het water dat tijdens een regenbui valt niet meer buiten kan houden.

Als je een zogenaamd pannendaksysteem hebt, lukt het je daarna zeker om na elke zware storm te controleren of alle pannen nog in de goede zetting zitten. Je kunt dit meestal een beetje doen vanuit het zicht, vanaf de grond, maar nu en daarna kan het uitvoeren van een beoordeling van iets dichterbij zeker geen blessure veroorzaken.

Een plat dak heeft normaal gesproken geen dakpannen, maar het heeft echt verschillende problemen. De meeste dakbedekkingsmaterialen die worden gebruikt om vlakke daken te bedekken, hebben eenvoudigweg een beperkte levensverwachting. Het product kan splijten of uit elkaar vallen, waardoor lekkage kan ontstaan. Vaak is deze procedure erg traag, net zoals u ’& rsquo; besef het niet. Totdat het te laat is, en je hebt ook te maken met aanzienlijk lek.

Welk product selecteer je?

Het is goed om rekening te houden met de levensverwachting als u uw dakbedekking gaat vervangen. De meeste soorten gaan ongeveer 20 jaar mee, maar EPDM-dak is een uitzondering: het blijft een halve eeuw probleemloos zijn werk doen. Een iets veel duurdere aankoopwaarde is dus meer dan goedgemaakt. Naast de dakbedekking bevat een EPDM-bundel ook lijm doordat, heel bijzonder, dit materiaal niet wordt aangebracht door het te verwarmen, maar door het aan de dakbedekking te plakken. Bent u van plan langer van uw daksysteem te genieten, dan is dit wellicht ook de meest effectieve optie voor u?

 

Niet wat u wilt, dus het is het beste om de dakbedekking te vervangen voordat deze problemen zich voordoen. Vrijwel elk dak krijgt vroeg of laat last van onze weersproblemen. Een platte dakbedekking heeft meestal geen keramische dakpannen, maar heeft wel heel andere problemen. Als u uw dakbedekking gaat vervangen, is het uitstekend om rekening te houden met de levensduur. Ter aanvulling op de dakbedekking bestaat een EPDM-pakket eveneens uit lijm vanwege het feit dat, heel bijzonder, dit product niet wordt aangebracht door het te verwarmen, maar door het op het dak te plakken.