Wil jij schone lucht in jouw huis of kantoor hebben?

  • Home
  • Lifestyle
  • Wil jij schone lucht in jouw huis of kantoor hebben?

Een mens moet lucht hebben om te kunnen leven. Want iedereen weet: zonder goede lucht kunnen we in de problemen komen. Wat niet iedereen weet is dat de lucht in Nederland niet altijd even schoon is. In de stad is de uitstoot van schadelijke stoffen bijvoorbeeld veel groter dan op het platteland. Betekent dit dan dat je in de stad maar moet accepteren dat je vieze lucht inademt? Nee. Je kunt er namelijk voor zorgen dat je ook in een woning of kantoor in de stad frisse, zuivere lucht  inademt zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Wij zetten in dit artikel de mogelijkheden voor je op een rijtje zodat je weet wat je kunt doen. 

Zorg dat je je woning goed ventileert

In Nederland kan het soms koud zijn en dan wil je je woning graag verwarmen tot een comfortabele temperatuur. Dit kan echter leiden tot onzuivere lucht in je woning. Goede ventilatie is daarom van groot belang. Je moet namelijk zorgen dat er een luchtstroom op gang blijft waardoor de vieze lucht  wordt afgezogen en schone lucht wordt aangevoerd .  Als dezelfde lucht zich te lang in de kamer  bevindt, ontstaat er een hoog gehalte CO2 en dat is niet goed voor je. Met een goed ventilatiesysteem kun je voorkomen dat je lucht onzuiver wordt en dat je daar last van gaat ondervinden. 

Waaruit bestaat gezonde lucht? 

Het probleem met de kwaliteit van de lucht is dat wij het als mensen niet meteen in de gaten hebben of de lucht goed is of niet. Je kunt het echter wel vaak ruiken dat de lucht in de ruimte niet fris is. Je ruikt dan muffe geurtjes. Je kunt het ook waarnemen wanneer je ziet dat er vrijwel steeds vocht op de ramen staat. Je kunt deze verkeerde (en ongezonde) omstandigheden verbeteren door gebruik te maken van mechanische ventilatie. Dit is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Het systeem zuigt vervuilde lucht voortdurend uit de ruimte en zorgt dat er via de ventilatieroosters ook steeds weer frisse lucht naar binnen komt. Zo blijft de lucht in de ruimte zuiver. 

Wat heb je nodig om mechanische ventilatie te installeren? 

Als je je woning graag goed wilt ventileren, doe dat dan mechanisch. Je kunt een installateur vragen om een keer bij jou te komen kijken. Deze kan dan bepalen welke ventilatie je nodig hebt en kan het systeem voor je installeren. Doorgaans wordt het apparaat bij je cv-ketel geplaatst. Vervolgens kun je de ventilatie zelf bedienen wanneer je de luchtkwaliteit in de woning wilt verbeteren, maar je kunt de sensoren ook hun werk laten doen. Constateren die sensoren dat de lucht niet optimaal meer is, dan slaat de ventilatie gelijk aan en wordt de lucht meteen afgezogen en vervangen door frisse, gezuiverde lucht.